Gronding

Grondingweek Portugal Volwassenen 

Vind je grond
Voel je kracht
Vier je leven

Na ruim een jaar geleefd te hebben met beperkende maatregelen, is er veel behoefte om ruimte en vrijheid te ervaren. En om daar weer je eigen grond in te gaan vinden en te verkennen, zodat er ruimte komt voor alles wat er in jou geleefd en ervaren wil worden. Is het niet mooi als we niet alleen een diepere verbinding ervaren met onze eigen innerlijke grond, maar ook een fysieke verbinding kunnen voelen met moeder Aarde?

Programma
Het programma bestaat uit 5 dagen met voldoende vrije tijd om ook je eigen flow te ontdekken en te volgen. De werkwijze is voornamelijk lichaamsgericht. We zullen gebruik maken van o.a. meditaties, expressie technieken, adem- en stemwerk, systemisch werk (opstellingen), zelfonderzoek, waterwerk, deelrondes en stilte momenten. Verder zullen we volop gebruik maken van de aanwezigheid van de natuur.
Als je gegrond bent voel je je verbonden met jouw authentieke levenskracht. Je bent meer gecenterd in je buik en minder in je hoofd, je bent trouw aan jezelf en minder vatbaar voor andermans mening over jou. Je staat letterlijk steviger op je benen en je hebt meer contact met je lichaam.


“Ik hoopte meer in mijn eigen kracht te komen en meer rust in mijn hoofd te krijgen. Deze training heeft daar boven verwachting aan voldaan”

D’Alijo Retreat Center is een fantastische locatie in het noorden van Portugal, weg van huis, werk en de dagelijkse beslommeringen! Een terrein van ongeveer 5 hectare groot, gelegen aan de rand van een Nationaal Park, met bossen, rotsen, grotten, riviertjes en watervallen. Een perfecte plek om te reflecteren, te ontspannen, te verbinden, te dansen en te gronden. Met een mooie grote en lichte studio voor onze bijeenkomsten, een sfeervolle eetzaal met heerlijke vegetarische en veganistische maaltijden van lokale producten, uitnodigende terrassen en prettige, comfortabele slaapgelegenheden. Daarbij volop mogelijkheden om te zwemmen, te rusten, te wandelen, etc.

Wil je meer weten over de locatie? Kijk op www.dalijoyogaretreats.com

Gronding is het bewust aanwezig zijn, in het hier en nu, met je voeten op de aarde, in je eigen kracht.

Wat houdt deze week in?
Deze week bestaat uit 5 dagen doen waarin je leert om te gronden. Wanneer je gegrond bent, ben je verbonden met jezelf en met wat je doet. Je bent aanwezig in heel je lichaam. Je belichaamt jouw essentie. Je leert je eigen draagkracht vinden. Goede gronding betekent ‘in je kracht staan.’ Met de voeten stevig op de grond. Je voelt dat je niet zomaar omvalt, wat er ook gebeurt. Je bent helemaal in verbinding met jezelf én met de wereld om je heen.

“Ik hoopte te leren wat het betekent om gegrond te zijn, voor mij heeft het opgeleverd dat kracht en zachtheid heel goed naast elkaar kunnen staan”

Waarom is het nodig om gegrond te zijn?
Voor veel mensen is gegrond zijn geen vanzelfsprekendheid. Als kind hebben we geleerd om ons aan te passen en daarmee hebben we een deel van onze eigenheid en onze levendigheid moeten inleveren. De eerste plek waar dit gebeurde is in het gezin van herkomst. Door loyaal te worden aan het familiesysteem horen we erbij. Later passen we ons aan om bij andere sociale groepen te horen: schoolvriendjes, de sportclub, collega’s, et cetera. Het aanleren van sociaal wenselijk gedrag zorgt ervoor dat we niet alleen komen te staan, dat we niet afgekeurd worden maar juist gezien worden als aardig/slim/aantrekkelijk etc. De mening van anderen bepaalt ons gedrag. Alhoewel dit gedrag ons in eerste instantie dient, raken we gaandeweg ons leven hierdoor de diepe verbinding kwijt met wie we werkelijk zijn. We horen dan weliswaar bij een groep, maar horen we ook nog bij onszelf?

Wat levert het jou op om gegrond te zijn?
Als volwassene is het belangrijk om te doorzien hoe we -op een constructieve wijze- onze eigenheid opnieuw kunnen inbrengen. Dan kunnen we onze eigen, unieke plek innemen. Daarmee bedoelen we: de plek waarin jij optimaal tot je recht komt, met jouw kwaliteiten en talenten, met jouw behoeftes en verlangens.
Als je op jouw plek staat voel je je verbonden met jouw authentieke levenskracht. Je bent meer gecenterd in je buik en minder in je hoofd, je bent trouw aan jezelf en minder vatbaar voor andermans mening over jou. Je staat letterlijk steviger op je benen en je hebt meer contact met je lichaam. Oorspronkelijke kwaliteiten als autonomie, kracht, levensvreugde en onbezorgdheid kunnen dan weer tevoorschijn komen.

“De dagen verliepen tijdloos. De sfeer was fijn, het programma afwisselend en jullie kennis en ervaring overtuigend”


WERKWIJZE
Deze week nodigt je uit om de gewoonten uit het verleden onder ogen te zien. We creëren een veilige sfeer waarin we met een open houding werken met alles -dus ook de weerstanden en emoties – rondom het thema gronding. De werkwijze bevat een paar theoretische kaders maar is voornamelijk lichaamsgericht. Op die manier kun je het geleerde ervaren en direct belichamen. De lessen uit deze workshop gaan verder dan alleen mentale kennis. We maken daarbij gebruik van o.a.
actieve meditatie(s), expressie technieken, ademwerk, opstellingen, zelfonderzoek, deelrondes.
Je krijgt inzicht in hoe gronding in jouw dagelijks leven werkt; wanneer voel je het, waar verlies je het? Door gebruik te maken van deze inzichten leer je op een meer constructieve manier om te gaan met de kwaliteiten van gronding.

“Soms is iets gewoon heel erg goed, zoals dit drieluik”

“Het was een eye-opener om te ervaren dat als ik meer op mijn plek sta, ik me verbonden kan voelen met mijn authentieke levenskracht”

Data: medio 2022
Deelnemers: Minimaal 9, maximaal ca. 16 deelnemers
Kosten: Er zijn 4 typen kamers, gelegen in verschillende huizen op het terrein. Afhankelijk van de kamer zijn de kosten tussen de €1245,- en €1626,-
Inclusief: 6 overnachtingen, 5 trainingsdagen, een licht ontbijt en twee uitgebreide maaltijden per dag, thee/water en vers fruit (gehele dag beschikbaar), handdoeken, zwemhanddoek en beddengoed, regelmatige schoonmaak van de kamers, gebruik van zwembad, terrassen, tuinen, gemeenschappelijke woonkamer.
Exclusief: Vliegticket, vervoer van en naar het retraitecentrum, extra drankjes
Begeleiding: Michiel Nooter en Mariska Gieskes
Aanmelden: mariskagieskes@gmail.com

See you in Portugal!